Periodieke controle bij de tandarts. Waarom is dat nodig?

Elk half jaar voor controle naar de tandarts of mondhygiënist, is dat nou wel echt nodig? Die vraag krijgen wij vaak. Als je met een gezond gebit oud wilt worden, is die halfjaarlijkse controle geen overbodige luxe. Vergelijk het maar eens met je auto. Als je die niet regelmatig voor een servicebeurt naar de garage brengt, komt er een dag dat je ineens stilstaat. Maar als je hem netjes onderhoudt, wordt het een mooie oldtimer.

Tijdig ingrijpen

Door elk half jaar voor controle naar de tandarts te gaan, blijft je gebit netjes onderhouden en kun je problemen voorkomen. Doordat de tandarts op deze manier tijdig kan ontdekken of er een verandering gaande is in je mond, kunnen jullie tijdig ingrijpen. Als je tandarts in een vroegtijdig stadium ontdekt dat er sprake is van cariës of ontstoken tandvlees, kan hij of zij een behandelplan opstellen en het probleem tot stilstand brengen of zelfs omkeren. Zo kun je relatief eenvoudig pijn en op termijn zelfs mogelijk het verlies van tanden en kiezen voorkomen.

Regelmatig onderhoud voorkomt gedoe

Frequent schoonmaken van het gebit is nodig, voor iedereen. Aanslag kun je nu eenmaal niet voorkomen, vooral bij de ondertanden. Die liggen als het ware de hele dag in een bakje water. Je speekselklieren – die twee bultjes die je met je tong kunt voelen, achter je voortanden in je ondergebit – maken continu speeksel aan. Dat is nodig om je keel en mondholte vochtig te houden en om je eten binnensmonds te verteren. In je speeksel zit calcium en fosfaat, wat ervoor zorgt dat tandplak verhardt en tandsteen wordt. Kijk maar eens naar de douchekop, die moet je ook regelmatig ontkalken, anders raken alle gaatjes verstopt. Maar door regelmatig onderhoud, kun je dat voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Een kort bezoekje aan de tandarts, elk half jaar, zorgt ervoor dat je mond gezond blijft. Zo voorkom je problemen met je gebit en blijft een tandartsbezoek een ontspannen aangelegenheid. Zo wordt ook jouw gebit een mooie oldtimer.

Meer weten?

Wil je ook graag oud worden met een gezond gebit? Schrijf je gerust in bij onze praktijk.